Gherla.ro | Obiective turistice
ORAŞUL BAROC GHERLA

ORAŞUL BAROC GHERLA

     ORASUL BAROC GHERLA a fost intemeiat la inceputul sec. al XVIII-lea, de catre o parte a armenilor veniti din Moldova,sub conducerea episcopului Oxentius Varzarescu, cu acordul principelui Mihai Apafi.
      Incepand de la 1700, pe parcursul unei jumatati de veac au construit primul oras modern din Transilvania si imperiul Habzburgic, in stil baroc tarziu, dupa planurile arhitectului Alexis(Alexenian)din Roma.
      Noul oras ridicat "in maniera gherleana" dupa istoricul Nicolae Sabau, avea patru strazi drepte si paralele ce se intersectau perpendicular , toate cu deschidere spre raul Somes, o piata centrala mare cu numeroase edificii monumentale si un parc englezesc in zona vestica numit "Parcul Elisabeta".Din 1753 asezarea Candia de langa Cetatea Gherlei devine cartier al orasului.

AdresaStr. Piata Libertatii

LocalizareVezi harta
MUZEUL DE XILOGRAVURĂ

MUZEUL DE XILOGRAVURĂ

   Actul de constituire a Breslei gravorilor din zona Gherlei certifica o activitate constanta şi consacrata. A fost înfiinţata în 1777, sub patronajul Protopopiatului Gherlei, din care fac parte un numar însemnat de gravori, dar şi zugravi, cei mai mulţi însa din Haşdate şi câţiva din împrejurimi. Cu timpul, unul dintre cei mai vestiţi gravori din Haşdate ajunge Gheorghe Pop, un urmaş al lui Pop Moldoveanul, care a avut un rol determinant în statornicirea tiparniţei, considerat cel mai talentat reprezentant al "şcolii" de la Gherla. El a activat timp de peste trei decenii, din jurul anului 1787 pâna în jurul anului 1825, realizând un numar însemnat de stampe care se pastreaza în diferite biserici din Transilvania, în muzee şi colecţii particulare. 

AdresaGherla, cartier Hășdate

LocalizareVezi harta
CATEDRALA ARMEANO-CATOLICA-SFÂNTA TREIME

CATEDRALA ARMEANO-CATOLICA-SFÂNTA TREIME

     Fiind edificată între anii1748-1800 este considerată de unii autori ca una din cele mai mari biserici armenesti din Europa.
     Sfintită la 17 iulie 1804 , ea a fost înzestrată cu o frumoasă si valoroasă orgă ,executată de mesteri din Brasov având numeroase obiecte de mare valoare materială si spirituală printre care: relicva Sfântului Grigore-Luminătorul , pictura în ulei " Coborârea de pe Cruce " , crucea din aur masiv ornată cu pietre pretioase ce a apartinut episcopului Verzerescu.

AdresaStr. Piata Libertatii

LocalizareVezi harta
CIMITIRUL EVREIESC

CIMITIRUL EVREIESC

Cimitirul evreiesc este situat pe deal(Epres kert).

A fost pus in folosinta in anul 1870, cand primii evrei s-au stabilit la Gherla.

In cimitir se afla capela rabinului Rubin(Kolomayer Rabbi) si un monument in memoria evreilor

Gherleni pieriti in holocaust.

Adresa

LocalizareVezi harta
PARCUL MARE

PARCUL MARE

     Supranumit şi " Micul Schönbrun " parcul oraşului conceput în stil englezesc a fost inaugurat în 1864 şi se întinde pe cca.40 de ha. Aleile principale sunt orientate în direcţiile punctelor cardinale şi intercardinale că o adevărată " roză a vânturilor".Parcul cuprinde variate specii de arbori autohtoni dar şi exotici, printre ele se află şi doi arbori Ginkobiloba .

AdresaStr. Parcului

LocalizareVezi harta
PICTURA "COBORÂREA DE PE CRUCE"

PICTURA "COBORÂREA DE PE CRUCE"

     Este opera originală a lui Rubens (după unii autori creată în atelierele lui Rubens) si este adăpostită de Catedrala Armeano-Catolică din Gherla.
     In 1806 Francisc al II lea a dăruit pictura Bisericii Armeano-Catolice din Gherla," drept recunostiintă pentru aportul bănesc însemnat al armenilor din Gherla la visteria statului, golită în timpul războaielor împotriva lui Napoleon ".

AdresaStr. Piata Libertatii, interiorul Bisericii Armeano-Catolică

LocalizareVezi harta
BISERICA FRANCISCANĂ

BISERICA FRANCISCANĂ

     In anul 1748, in noul oras Armenopolis, locuit de patura bogata a urbei au incercat sa se aseze minoritii, iar in jurul deceniului patru o incercare similara au avut-o iezuitii, ambele ordine insa au esuat in tentativa lor.
Slujirea enoriasilor catolici din cetate s-a facut incepand cu anul 1731 de catre franciscanii observanti veniti din Dej carora judecatorul suprem Daniel Todor le-a donat un teritoriu.In 1748 pe timpul guardianului P.Ponori Anaklet s-a pus piatra se temelie a bisericii si datorita contributiilor familiilor armenesti instarite s-a terminat in 1857.
Biserica a fost sfiintita pe 5 noiembrie 1858.Capela Maria de Loretto a fost construita in anul 1760 de catre Laszoffy Bogdan cand s-a inceput edificarea aripii rasaritene, terminata in 1766. 
     Altarul din piatra a Sfantului Anton si a Sfantului Francisc s-au realizat in anul 1761, sculptorul fiind probabil Johannes Nachtigall care a realizat mai multe sculpturi la castelul din Bontida.
    Altarul Sfintei Fecioare Maria si orga s-au construit in anul 1859, altarul Sfintei Ana in anul 1867. Turnurile actuale s-au ridicat in anul 1878.
Parohia romano-catolica de rit latin din Gherla, sub administrarea franciscanilor din cauza numarului mic de enoriasi , a fost infiintata doar in anul 1825 de catre episcopul Szepessy Ignac, pana la data respectiva romano-catilicii fiind administrati de parohia armeano-catolica.

AdresaStr. Bobâlna, nr.11

LocalizareVezi harta
CETATEA GHERLEI

CETATEA GHERLEI

     CETATEA GHERLEI (azi penitenciar de maximă siguranţă) este martora istoriei zbuciumate a Transilvaniei (fiind cunoscută şi sub numele de "Cetetea Martinuzzi")şi s-a clădit pe ruinele alteia mai vechi, după planurile arhitectului italian Dominico Da Bologna. 
     Construirea cetăţii a început în timpul lui Ioan Zapolya (1526-1541) fiind continuată pe durata vieţii sale de episcopul croat Juraj Utjesenovici Martinuzzi (frater Georgius), tezaurarul regesc al lui I. Zapolya, care devine guvernator al Transilvaniei. 
S-a finalizat în vremea lui Ioan Sigismund(1556-1571). 
     În 1785 împăratul Iosif al ÎI-lea o transformă în Închisoare Centrală(Carcer Magni Principatus Transilvanae) în urmă evadării în masă de la închisoarea "Trei scaune".Congresul penitenciarelor din 1910 o transformă în Institut Preventiv pentru Minori iar administraţia hortistă o transformă în închisoare în 1940. 
     Din 1948 sub regimul comunist devine închisoare grea pentru opozanţii regimului: membrii ai partidelor politice, muncitori, ţărani, elevi, studenţi, vestiţi clerici şi intelectuali de diverse confesiuni mulţi dintre ei găsindu-şi sfârşitul aici fiind aruncaţi în gropi comune.

AdresaStr. Andrei Mureşanu, nr. 4

LocalizareVezi harta
SINAGOGA

SINAGOGA

Comunitatea evreiască s-a format în anii 1860.În 1903 a fost construită o Sinagogă mare , cu o arhitectură elaborată pentru a răspunde cerințelor unei populații evreiești în creștere.

Sinagoga se află pe strada Crișan numărul 46, iar în curtea sinagogii de află Monumentul Memorial al Holocaustului dedicat celor 1600 de evrei care au fost deportați din Gherla

 

AdresaCrișan

LocalizareVezi harta
BISERICA „SOLOMON”

BISERICA „SOLOMON”

     Biserica „Solomon” este prima construită de către armeni, denumită aşa după ctitorul ei, Solomon Simai. Construcţia a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea trasării planului oraşului baroc. Biserica era înconjurată de un zid de piatră, în incintă aflându-se şi cimitirul. Între 1732 şi 1751, bisericii i-a fost adăugat un turn aproximativ pătrat. Cornişa turnului are pe mijlocul fiecărei laturi un semi cerc şi este introdusă tribuna vestică, terminată cu un parapet de zidărie, fără decoraţii. Ancadramentul de intrare în biserică, datat la 1723, aparţine, din punct de vedere stilistic, Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestru şi Grigore Iluminatorul. Biserica „Solomon” este un produs de arhitectură care ne prezintă faza de evoluţie, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla. 

AdresaStr. Cloșca

LocalizareVezi harta
MEMORIALUL GHERLA

MEMORIALUL GHERLA

Inițiativa construirii Memorialului Gherla a luat ființă datorită tezaurului inestimabil de suferință, Gherla fiind pe harta gulagului românesc locul unde s-a suferit cel mai mult și mai intens.

Pe Dealul Cărămidăriei din Gherla ( cimitir anonim cu gropi comune, în care au fost aruncați deținuții politici morți în penitenciatul din oraș) s-a ridicat ansamblul  memorial dedicat celor ce au suferit sub comunism pentru credință, libertate, dragoste de țară.

 

 

 

AdresaStr. Cărămizii nr.2

LocalizareVezi harta
MUZEUL DE ISTORIE

MUZEUL DE ISTORIE

Muzeul de Istorie reprezintă unul dintre polii culturali cei mai importanţi ai Gherlei. Muzeul a fost organizat pe baza unei serii de colecţii de mare valoare,printre care cele aparţinând Societăţii Astra, Muzeului Armenesc, Liceului „Petru Maior” şi Muzeului din Sic. Din 1986, întregul inventar a fost transferat în superbul edificiu de pe strada Mihai Viteazul, nr. 6, fosta casă a familiei Karacsony, construită la sfârşitul secolului XVIII şi care a servit înainte de Al Doilea Război Mondial ca sediu al Episcopiei Greco-Catolice din Gherla.

AdresaStr. Mihai Viteazu, nr. 6

LocalizareVezi harta
Înapoi