4 octombrie

Comunicat privitor la câinii fără stăpân

Având în vedere  sesizările existente cu privire la câinii fără stăpân care și-au făcut apariția în oraș în ciuda eforturilor noastre de a-i captura și a le stopa răspândirea, dorim să vă comunicăm următoarele:

          Adăpostul de câini este localizat pe str. Gelu F.N. și este administrat de SC ADP SA. Capacitate acestuia este în prezent de 100 câini, pentru fiecare câine existând o cușcă cu căsuță de lemn, care să îi protejeze de frig sau de razele soarelui. Pe timp de iarnă,  se pune fân în cuști în mod regulat pentru o mai mare protecție împotriva frigului. Există hrană și apă potabilă, care sunt oferite puilor de câini de 3 ori pe zi, iar adulților o dată. Toate acestea sunt asigurate de un medic veterinar, care se ocupă și de administrarea adăpostului. La adăpost mai lucrează și un îngrijitor, care nu de puține ori iese alături de doamna doctor la capturarea câinilor sau evaluarea acestora în teren și un paznic.

          Numărul câinilor fără stăpân care au fost capturați în anul 2017 a fost de  121.  Prin contract nu a fost capturat nici un câine. Ponderea câinilor dați spre adopție/ revendicați în anul 2017 a fost de 75.

          Pentru anul 2018, până la 01.10.2018, au fost 26 de câini revendicați/adoptați.

          În prezent există 195 de câini în grija adăpostului, numărul mare al acestora făcând imposibilă capturarea de noi câini, adăpostul fiind supra solicitat. Câinii care perindă pe străzile orașului sunt constant evaluați din punct de vedere medical, iar în ceea ce privește agresivitatea lor, aceasta este cauzată de factori externi și nu de natura câinilor. Se capturează cu predilecție femelele, pentru că în perioada de reproducere, acestea pot afecta și restul câinilor, atât cu cât și fără stăpân. Totodată, se derulează campanii de sterilizare gratuită pe toata perioada anului pentru toți câinii din oraș cu condiția ca aceștia să aibă microcip, carnet de sănătate și vaccin antirabic.

          Câinii fără stăpân sunt luați în evidență, însă se constantă frecvent apariția  inexplicabilă a unor câini, fără stăpân și fără microcip. Dacă sesizați apariția unor câini în zona în care locuiți, dacă sesizați un comportament deosebit al câinilor din zonă sau dacă aceștia se îmbolnăvesc, nu ezitați să contactați telefonic Adăpostul  la 0264 241 912.

Înapoi la știri și anunțuri