13 iunie

Punerea temeliei "Axei Culturii Aiud - Gherla - Sighet", ca un act reparatoriu și de aducere aminte a suferințelor din temnițele comuniste.

Aiud, Gherla și Sighetul Marmației sunt trei orașe în care drama, suferința și martirajul au  o semnificație aparte în istoria poporului nostru și o rezonanță deosebită în inima celor care cunosc istoria ultimilor 70 de ani,  la rostirea sintagmei “deținut politic”.

În aceste locuri  au suferit și  au murit în condiții groaznice, mulți din cei care au făcut parte din elita  neamului românesc  din perioada interbelică, pentru care cuvintele libertate, credință, demnitate,  patriotism  au reprezentat idealul lor suprem și care au dat un sens acestei națiuni.

Respectând jertfa și martirajul deținuților politici din închisorile celor trei orașe și nu numai, și pentru a îndrepta suferința acestora cu ceva înălțător, cele trei municipii au decis să se asocieze într-un  ''arc peste timp'', la An Centenar 2018, omagiind  prin cultură și tradiție, curajul acestor eroi ca un act reparatoriu menit să aducă dragoste creștină, bună  înțelegere, aducere aminte și iertare.

 

În acest sens în cadrul Zilelor Municipiului Gherla 2018, a fost semnată o declarație comună între  primarul Municipiului Gherla, domnul Ioan Neselean și aleșii municipiilor Aiud și Sighetu Marmației, respectiv doamna primar OANA BADEA (Aiud) și domnul primar HORIA VASILE SCUBLI (Sighetu Marmației), punând “primele cărămizi” la acest edificiu cultural.

 

Ne-au onorat cu prezența și cu reprezentațiiile lor de excepție  Ansamblurile Folclorice Doina Aiudului și Mara din Sighetu Marmației și astfel s-a omagiat prin cultură și tradiție, începuturile acestei colaborări viitoare.

 

Înapoi la știri și anunțuri